Többesszám a németben

A németben a többesszám nem foglalható össze egyszerű definícióban, mivel több, különféle képzési mód van. Ezek megtanulását a legtöbb módszer a tanulóra bízza: ülj le, tanuld be és tartsd naprakész állapotban!

Így, a szótanulás kiegészül azzal is, hogy a főnév “alap alakjával” együtt kell bemagolni a főnévhez tartozó névelőt és a többesszámát is, amit majd valós időben kell módosítania úgy, hogy az adott mondatba nyelvileg beleilleszkedjen.

Ez hihetetlen mennyiségű agymunkával jár: analizálni, hogy hol helyezkedik el a mondatban a szó, esetleg milyen prepozícióval áll, az hogyan változtatja meg a szó funkcióját, az hogyan hat a “nyelvi esetre” és az hogyan változtatja meg a névelőt stb.

Sajnos, az ebbe a komplex logikai láncolatba fektetett energiát és figyelmet a legfontosabb dologtól, a kommunikációtól veszed el. Ez az oka hezitálásnak, a bizonytalankodásnak, bártortalanságnak.

Amikor tehát szavakat tanulsz, egyetlen szóhoz egy egész láncolatot kell memorizálni – illetve, eddig talán ezt várták el tőled! Ennek a nyelvtanulási módszernek a következtében a fejedben nem tud létezni az egyik főnévi alak a másiktól, ezért mindig arra kényszerülsz, hogy végigzongorázd a fejében a fent leírt egész láncolatot.

Van megoldás, ami a nem kárhoztat arra, hogy a fent említett logikai körökben bolyongj, amikor te pusztán kommunikálni szeretnél!

A magolás és a nyelvtani esetek memorizálása egyfajta nyelvtanulói csapda. Ezeket olyan eljárásokkal helyettesítettük, amelyek természetesebb módon sajátíttatják el veled a nyelvet. Amelyekkel nem hezitáló, hanem egyre magabiztosabb nyelvhasználó leszel.

Hadd mutassuk meg videóinkon keresztül!

A tanulást tehát jobb nem magolva végezni (sőt, valójában célt tévesztesz, ha így tanulod a nyelvet), ezért készítettünk két videót, amelyeken keresztül a főnevek többes számával is megismerkedhetsz. De nem csak a többesszámmal!

Mivel mindent kontextuson keresztül tanulsz nálunk, a főnevek puszta többesszámán kívül direktben tapasztalod a mondatszerkezeteket, nyelvi struktúrákat is. Így lesz a tanulásod minden pillanata egy komplex tanulási élmény, amiben számos készséged fejlődik, nem pusztán az az egy, amit célként megfogalmaztunk. EZ a nyelvtanulás sikeres, gyors és ráadásul élvezetes módja.

Íme a két videó!

Az első videóban a főnevek többesszámával ismerkedhetsz meg, a másodikban már tulajdonságokkal együtt használjuk őket.

 

VIDEO 01

VIDEO 02

Online német tanulás

A fenti videó része a Német Kezdő videós oktatócsomagunknak, amely szórakoztató történeteken keresztül, komplex tanulási élményt nyújt számodra.

Egynyelvű tanulói környezetben, könnyedén sajátíthatod el a szókincset és nyelvi struktúrákat. A 100% német, 0% magyar elven felépített leckékkel az értés- és beszédkészséged gyorsan és hatékonyan tud fejlődni. Ezzel tanulásod unalmas helyett, sikeressé és örömtelivé válik.

Tapasztald meg az élvezetes német tanulás egy új módját videós tananyagainkkal!

Olvasd el részletes ismertetőnket és próbáld ki komplett videós leckéinket a MINTÁKON keresztül! Kattints a lenti gombra!