Gyakran Ismételt Kérdések

A regisztrációról

 • Mit nyerek a regisztrációval?

A beszeljnemetul.com ún. tagi oldal, azaz tagsági szintek alapján jogosultak a felhasználók bizonyos tartalmak elérésére. A hozzáférésnek 3 szintje van: a vendégeknek szánt tartalmak, a regisztrált felhasználóknak szánt ingyenes tartalmak és a megvásárolt tartalmak.

Regisztrációval hozzáférsz regisztrációhoz kötött “zárt tartalmakhoz”: videók leirataihoz; a mini-tanfolyamokhoz; a fizetős tartalmak első szakaszaihoz (mint ízelítőkhöz).

 • Milyen korlátokba ütközök, ha nem regisztrálok?

Csak a vendégeknek szánt tartalmakhoz férsz hozzá. Minden egyéb tartalom esetén a rendszer egy üzenetben jelzi, hogy be kell jelentkezned.

 • Van-e fizetési kötelezettségem a regisztráció után?

Nincs. A regisztrációval kifejezed, hogy az ingyenes (de regisztrációhoz kötött) tartalmakat szeretnéd látni. A regisztrációval egy nem-pénzügyi csere jön létre: mi egy magasabb szintű hozzáférést biztosítunk cserébe azért, hogy kapcsolatban maradhassunk veled email-en keresztül.

 • Van-e időkorlát az ingyenes használatra?

Nincs. Viszont az ingyenes tartalom folyamatosan növekszik, hogy létrehozunk újabb bejegyzéseket (cikkeket, videókat).

 • Milyen email üzeneteket fogok kapni tőletek?

Nyelvtanulással kapcsolatos anyagokat (cikkeket, videó ajánlókat); új tartalom esetén jelzést erről (pl. új hozzáadott videó); időnként ajánlatokat

Tiszteletben tartjuk a magánszférádat, így nem árasztunk el reklámlevelekkel.

A weboldal használatáról

 • Minden alkalommal be kell jelentkeznem?

Az email címeddel és jelszavaddal történő bejelentkezéssel ismeri fel a rendszer, hogy milyen szintű hozzáféréssel rendelkezel, ezért érdemes a bejelentkezéssel indítani (legfelső menüsáv: „Bejelentkezés”).

 • Hol találom az ingyenes videós tartalmakat?

A “Beszédfejlesztő tananyagok” menüpont alatt szabadon beléphetsz az egyes tanfolyamokba és a MINTÁnak jelölt anyagokat végigtanulhatod.

 • Hogy garantáljátok, hogy nem tévedek olyan fizetős oldalra, amiért akaratom ellenére fizetnem kell?

Minden olyan tartalom esetén, amihez nincs hozzáférésed, a rendszer egy kiírt üzenetben jelzi, hogy be kell jelentkezned, illetve hozzáférést kell vásárolnod. Véletlenül tehát nem fordulhat elő ilyen.

 • Mobilbarát az oldal?

Igen. A videók is.

 • Hogyan tudom kifejezni felétek méltánylásomat, észrevételemet stb.?

A “Kapcsolat” menüpontban, a felső menüsávban.

A fizetős online német tananyagokról

 • Hol találhatók a komplett (fizetős) tananyagok?

A “Beszédfejlesztő tananyagok” menüpont alatt.

 • Mennyiben mások ezek, mint az ingyenes videók?

Míg az ingyenes videók nem alkotnak összefüggő rendszert és “csak” a prezentációra szorítkoznak, addig a tananyagok komplett megoldások, amelyek eljuttatnak A-ból B-be egy pontosan megtervezett, finomhangolt útvonal mentén. 

 • Kizárólag a ti videós anyagaitokkal meddig lehet eljutni? Meg lehet-e így tanulni németül?

Abszolút, sőt! A nyelvtanulás nem egyetlen, mindenen átívelő folyamat, hanem lépcsői, szakaszai vannak. Minden egyes tananyagunk biztosítja azokat a szükséges gyakorlatokat, amik az adott szakaszhoz szükségesek. (Arról, hogy meddig tudsz eljutni, az adott tananyagnál olvashatsz.)

Másképpen fogalmazva: a tananyagaink mellé nem kell egyéb tananyagokat, tanfolyamokat, nyelvtanárt keresned; valójában a mi oktatási filozófiánk és más tanfolyamok oktatási filozófiájának ellentéte miatt bármilyen egyéb tananyag, ami a magyart nem zárja ki teljesen a tanulásodból, kontra-produktív, azaz a nyelvtanulásod sikere kérdésessé válik.

 • Videókkal meg lehet tanulni a német beszédet? Nincs ill. mikor van szükség tanári segítségre?

Igen, meg lehet. A nyelvtanulás hatékonysága nem élő tanár kontra videotanfolyam kérdése.

Az előző pontban említett szakaszok ismeretének jelentősége ennél a kérdésnél válik fontossá: a nyelvtanulás kezdeti szakaszában az elsődleges feladat az, hogy a tanuló értett közléseket kapjon. Egy kezdő tanulónak nincs valódi igénye arra, hogy beszéljen. A leggyorsabban azzal lép előre, ha “befogadó” (aktív figyelő) szerepben van.

Természetesen a kezdő tanfolyamunkban a tanuló egyszerű kérdésekre válaszol, de csak miután mély értést szerzett az egynyelvű prezentációból. Az első szinten kb. 1500 kérdésre válaszol a kezdő nyelvtanuló. A legtöbben évek alatt nem kommunikálnak ennyit! És mégis: ebben a szakaszban a rengeteg kérdés-válasz gyakorlat ellenére is a nyelvtanuló inkább “befogadó” szerepben van. 

Amikor a tanuló sok-sok németet kapott, képes lesz és akar spontán módon kommunikálni.

 • Nyelvtanfolyamon veszek részt. Érdemes belevágnom a videós tanfolyamokba?

Amennyiben az német tanfolyamod a magyar nyelvet tolerálja bárhol a tanulás folyamatában (pl. otthon utánanézel szavaknak vagy fordítási feladatokon “mélyíti el” a tanultakat), és úgy gondolod, ez rendben van így, akkor nem. A mi oktatási filozófiánk szerint a nyelvet nem tanulni, hanem tapasztalat és élmény útján kell elsajátítani.

Ebbe a folyamatba a magyar nyelv durván “beleszól”: agyunk egyből átvált fordítósba, elemzőbe – és ez a nyelvi blokk okozója.

A mi anyagaink mellé egyéb tananyagokat keverni olyan, mintha a dízel kocsimba öntenék egy kis benzint is csak azért, hogy tele legyen a tank. A hozzáadott “rossz tüzelőanyag” nem csak a dízelolajat, hanem a kocsit magát is tönkreteszi. 

 • Milyen anyagokat tudok letölteni?

Minden gyakorlathoz, történethez tartozik hang- és pdf anyag. Ezek vásárlás után letölthetők. A videókat internet kapcsolaton keresztül tudod megnézni, akár mobil eszközön is.

 • Van szószedet a leckékhez?

Nincs. A magyar nem lehet része a nyelvtanulásnak. Ld. előző kérdéseket.

 • Mennyi időt kell a tanulásra szánni az optimális haladásért?

Egy-egy tananyag ideálisan 6-8 hét alatt lezárható napi 40-70 perc tanulással. Ennek az időnek a felezése még mindig optimális haladást tesz lehetővé, azaz 3-4 hónap elegendő egy-egy tananyaghoz napi 20-40 percnyi tanulással, hétvégi pihenés mellett is. 

 • Lehet tőletek élő órákat venni?

Egyelőre nem. Gondolkodunk olyan rendszeren, ami jól illeszkedik a videós anyagokhoz. Ha bevezetünk ilyet, arról email-ben értesítünk.

 • Ha elakadok, kapok segítséget?

Igen. A “Kapcsolat” menüpontban megtalálod a módokat.

A vásárlásról

 • Hol tudok vásárolni?

Az egyes tananyagok leírásánál megtalálod a linket a webshop-ba. Egy másik lehetőség, hogy a “Kosár” menüpontra kattintasz és onnan tovább az üzletbe.

 • Hogyan tudok fizetni?

PayPal-on kártyával; banki átutalással; ill. OTP készpénz befizetéssel.

 • Van-e utánvétes fizetési lehetőség?

Nincs, mivel digitális termékről van szó. A tananyagok mintái hívattak arra, hogy el tudd dönteni, ez az anyag megfelel-e neked. Ha kell segítség, a “Kapcsolat” menüben megtalálod az elérhetőségeinket.

 • Külföldről hogy fizethetek?

PayPal-on keresztül bankkártyával, vagy átutalással. Rendelés alkalmával a nemzetközi banki adatokat is elküldjük. Ha nincs lehetőséged utalni, vedd fel velünk a kapcsolatot, és keresünk megoldást.

 • Van-e pénz-visszafizetési garancia?

Nincs. Digitális termékek esetén ilyen jellegű kötelezettséget a törvény sem ír elő, mivel nem visszaszolgáltatható a termék. Azonban a mintákon és egyéb anyagokon keresztül transzparens az ajánlatunk, nem árulunk zsákbamacskát.

 • Mikor férek hozzá a tananyaghoz?

Megrendelés és a befizetés megérkezése után 24 órán belül aktiváljuk a hozzáférésedet, amiről email-ben is értesítünk.

 • Van-e időkorlát a tananyagok használatára?

Nincs. Aki örök hozzáféréssel vásárolta meg tananyagot, az nem kerülhet át időkorlátos státuszba. A felhasználás háztartásra szól, azonban a rendszerünk blokkolja a 2 eszközről egy időben történő bejelentkezést. 

A nyelvtanulásról

 • Gyerek és munka mellett szerintem esélytelen. Szerintetek?

A fülhallgató jó megoldás lehet. Ez biztosít egyfajta privát érzést, ugyanakkor ott tudsz lenni a családdal és reagálni, ha kell.

Második gyerekünk megszületése után Balázs fülhallgatóval a fülében fejlesztette az angolját. Néha-néha etetés közben is. Egyik kezében nyomtatott pdf anyag a másik kezében cumisüveg. 🙂

Konstruktív hozzáállással és rugalmassággal tehát működik a dolog, és a nyelvtanulás hatékonysága miatt így sem tart végtelenségig a tanulás. Ha találsz napi 20-25 percet, bele kell vágni.

 • Napi 3 órát tudok rászánni a tanulásra. Hogyan töltsem ki ezt az időt?

Az anyagainkkal 40-70 percnél többet nem kell és nem érdemes tanulni a mély, koncentrált figyelem miatt, amit a tananyagok igényelnek. Minden, ami ezen felül van, a hobby német kategória: nyugodtan csinálhatod, ha nem kell hozzá magyar.

Sokan azt gondolják, hogy a 3 órával messzebb jutnak, mint a 40 perccel. Nos, a tanulás hatékonyságát nem percben, oldalszámban vagy szavak számában mérjük. Mindig zavarba ejtő, amikor szembesülünk azzal a ténnyel, hogy “sikeres” gimik 2500 nyelvórát adnak tanulóknak, és nem mindenki jut el középfokig sem.

 • Hány éves kortól ajánlott a nyelvtanulás?

12 éves kortól már jól használható az anyag (érdemes eleinte a gyerekkel együtt csinálni); ha fiatalabb gyerekkel használnád, kell egy kis rugalmasság, mert a gyerekek másképp igénylik a dolgokat. Ha ebben segítség kell, a “Kapcsolat” menüponton keresztül elérsz minket.

 • Idősen is meg tudok az anyagaitokkal tanulni?

50 év felett ugyan kezdenek felépülni korlátok, azonban a nyelvelsajátítás folyamata aktiválható idős korban is. Az elsajátítás NEM azonos a memorizálással, ami nem csak idős korban nehéz, hanem fiatal korban is (ld. országszerte sikertelen fiatal nyelvtanulókat).

 • Miért nem találok “ütős tippeket” a nyelvtanuláshoz?

Mert nem kellenek ütős tippek. Mi tisztán látjuk, mire van szüksége egy nyelvtanulónak (és főleg, hogy mire nincs szüksége), és konzekvensen ezt adjuk. Pont. A tanfolyamainkban alkalmazott stratégiák minden tanuló típus számára fogyaszthatóvá teszi a németet, diszlexiás tanulók számára is.

 • Milyen szótárt javasoltok a nyelvtanuláshoz?

A tananyagainkhoz nem kell szótár. Az alapelv a magyar teljes kizárása, így ha valamihez még is szótár kellene első sorban a Google képkeresőjét javasoljuk. Ezen kívűl bármilyen egynyelvű szótár, amiben példamondatok is találhatók. Ilyen pl: wortbedeutung.

 • Melyik app-pal egészíthetem ki tanulásomat?

Ha van időd hobby németre, bármi mehet, ami “nem süti ki” az elmédet (pl. monotonitásával vagy épp komplexitásával) és egynyelvű. 

A beszeljnemetul.com-ról

 • Hogyan tudok kapcsolatba lépni veletek?

A “Kapcsolat” menüpontban megtalálod ennek módjait.

 • Magyarok vagytok?

Igen.

 • Miben más, amit ti adtok a többiekhez képest?

Mi nem milliónyi feladatok adunk, amiben lekötjük az idődet és magunkhoz láncolunk, hanem a lehető leghatékonyabb módját a nyelvtanulásnak. Mi azt akarjuk, hogy mielőbb saját lábadra állj: hogy túljuss a nyelvtanulás kezdeti szakaszán és beszélővé válj. Éppen ezért egy nagyon letisztult, könnyen követhető tanulási formát találsz nálunk.

Tananyagaink nem oktatják a németet, hanem elsajátíttatják azt. A könnyű és örömteli tanulás miatt a tanulók néha úgy érzik, többet is vállalnának, azonban ezt nem javasoljuk az tananyag optimális beépülése végett.

A hatékonyság tehát kulcsfontosságú: 40 perc figyelemmel odatett tanulás nálunk több, mint máshol 3-4 órányi tanulás. A hosszabb távú végeredmény pedig ég és föld.