Elakadtál a német tanulással? A probléma az alapoknál kezdődik…

Szerző: | Cikkek

Képzeld el, hogy fel kell építened egy házat!

Megásod az alapot, elkezded rakni a téglákat. Látványosan haladsz az építkezéssel, napról napra egyre magasabbra emelkedik a házad fala. De mi történik ezután? Amint a fal elérné a szükséges magasságot, itt-ott elkezd megsüllyedni az alap, helyenként megrogy az építmény és végül összeomlik az egész. Te pedig ülsz a téglák között, és azon gondolkozol, hogy mégis hol ronthattad el?

 

Miért fontos az alapozás?

A ház esetében a jó alap megépítése a legfontosabb. Hiszen erre támaszkodnak a falak és ez ad stabilitást az egész építménynek. A nyelv esetében a megfelelő alapozás kérdése ugyanilyen kardinális pont. Ha nem épülnek benned már tanulásod elején stabil nyelvi alapok, amire aztán az egész tudásodat ráépítheted, akkor a tanulási folyamat egy ponton lelassul vagy teljesen megfeneklik, mert nincs mire építened.

 

Mivel lehet elrontani a német tanulást már az alapoknál?

Ha magyarul zajlik a tanulás. Ez az egyik legnagyobb probléma. Amikor magyar magyarázatokkal, fordításos technikával, magyar-német szópárok bemagolásával próbáljuk megtanulni a nyelvet, akkor valójában csak elméleti, a gyakorlatban nem hasznosítható ismereteket gyűjtünk a arról. Tanulásunk kezdetén ugrásszerű előrehaladást tapasztalhatunk, hiszen a nyelvi alapokat nagyon könnyű az anyanyelvén elmagyarázni valakinek. Tehát relatíve rövid idő alatt sok minden átadható a tanulónak a német nyelv szabályaiból.

 

Hol itt a probléma?

A probléma ezzel a módszerrel az, hogy a tanuló megértheti a szabályokat, megtanulhatja a magyar szavak német megfelelőit (és fordítva), esetleg azok névelőit, eseteit, szabályait, kivételeit is, de ettől elsajátítás még nem történik. Nem tudja majd mindezeket gyakorlatban alkalmazni, mert nem alakul ki nála a nyelv reflex szerű használata, a német nyelv érzése, a németül gondolkodás.

Az első hetekben, hónapokban, amíg a tanuló oldalszám tölti a fejébe az elméleti németet, addig az érezheti, hogy nyelvtudása gyors ütemben fejlődik. Hiszen már érti az eseteket, a ragozásokat, a szórendeket és a többit. Aztán jön a következő lépés, ahol mindazt amit elméletben megtanult, el kéne kezdeni alkalmazni. Megérteni, mit mondanak neki németül, és válaszolni arra. És hiába a sok elméleti tudás, a tanuló itt mégis megreked, mert nincsenek meg a megfelelő reflexei a nyelv használatához. A német tanulás akár évek múltán is csak nyögvenyelős, a nyelvtudás akadozó és bizonytalan marad.

A nyelv elméleti ismerete nem adja meg a szükséges kommunikációs alapokat ahhoz, hogy készség szinten tudd elsajátítani a németet.

 

Mi kell a hatékony alapozáshoz?

Maga a német nyelv. Ahhoz, hogy biztos, reflex-szerűen működő alapok épüljenek fel benned, nyelvtani szakzsargonok és magyar nyelvű magyarázatok/fordítások helyett, csak tiszta, értett németre van szükséged a lehető legnagyobb mennyiségben.

Ha az alapoktól kezdve kizárólag német tanulói környezetben, német nyelvű tananyagok útján építed fel a tudásodat, rövid időn belül azt fogod tapasztalni magadon, hogy a nyelv hangzása, dallama, logikája mind ismerősen csengenek számodra. Nem esetekben, nyelvi konstrukciókban fogsz gondolkodni, hanem képes leszel érzésből kommunikálni és nehézség nélkül megérteni a német nyelvű közléseket is.

 

Biztos alapok >>> Erős ház

Akár csak a ház esetében, nyelvtanulásnál is a megfelelő alap megépítésére kell helyezni a legnagyobb hangsúlyt. Megfelelően felépített tananyaggal már az alapozásnál is megtapasztalhatod, hogy képes vagy megérteni a németet kezdő szinten és nem kell magyar nyelvű fordításokra támaszkodnod. A 100% német (egynyelvű) tanulói környezetben hatékonyan tudsz fejlődni és tanulásod sikerélményekben teli elfoglaltsággá válik.

Német tanulás videókkal

Német videós tananyagainkkal már teljesen kezdő szinten a nyelvtani szabályok magolása helyett a nyelvi készségek építésére helyezzük a hangsúlyt. Német Kezdő videós oktatócsomagunk 100% német 0% magyar elven felépített oktató videói segítségével rövid idő alatt ráérzel a németre és készség szintjén tudod elsajátítani a szükséges kommunikációs nyelvi alapokat.

Nézd meg hogyan működik a gyakorlatban és próbáld ki ingyenes mintáinkon keresztül. Kattints a gombra:

És ha komolyabban érdekel a Német Kezdő videós oktatócsomag, a részletes leírását itt találod: