Ki lehet-e öregedni a nyelvtanulásból?

Szerző: | Cikkek

Lehet túl öregnek lenni a nyelvtanuláshoz?

Miközben nálunk még mindig igen elterjedt az a tévhit, hogy idős(ebb) korban már nehezebb, vagy egyáltalán nem lehetséges elsajátítani egy nyelvet, addig a modern kutatások már számos alkalommal megcáfolták ezt az elképzelést. Bizonyítást nyert ugyanis, hogy gyakorlatilag bármilyen korban elsajátíthatjuk a folyékony beszédhez szükséges nyelvi készségeket, ha megfelelő módszerekkel tanulunk. Még az sem feltétlenül igaz, hogy a (kisebb) gyerekek gyorsabban tanulnának nyelvet, mint idősebb társaik, vagy akár a felnőttek, legyen szó azon belül bármelyik korcsoportról. Ha különböző korcsoportok ugyanazt a nyelvi inputot kapják, a felnőttek mind rövid-, mind hosszú távon gyorsabban fejlődnek.

 

Mit mond erről a nyelvészet?

A nyelvészet egyik kiemelkedő alakja, Stephen Krashen három kulcsfontosságú dologra mutat rá a kérdéssel kapcsolatban:

  1. A felnőttek gyorsabban haladnak a nyelvtanulás kezdeti szakaszában, mint a gyerekek.
  2. Az idősebb gyerekek gyorsabban sajátítanak el egy nyelvet, mint fiatalabb társaik.
  3. Azok a gyerekek akik természetes módon vannak kitéve egy nyelvnek, általában magasabb szintre képesek eljutni, mint felnőtt korban kezdő társaik.

Mindez egyértelműen azt mutatja, hogy egy nyelv elsajátításának képessége nem függ az életkortól.

 

Káros hiedelem…

Az a kijelentés tehát, hogy idős(ebb) korban már nem lehet elsajátítani egy nyelvet, nem más, mint egy rendkívül káros hiedelem: nemcsak a nyelvtanulási kedvre van negatív hatással, de növeli a nyelvtanulás közbeni stressz szintet is, ami nagyban megnehezíti a tanulást és ennek eredményeként már ronthatja a sikeresség esélyeit. Ezáltal tulajdonképpen mintegy önbeteljesítő jóslatként húzza vissza azoknak a nyelvtanulás téren nyújtott teljesítményét, akik hitelt adnak ennek a mostanra többszörösen cáfolt tévhitnek.

 

Mi a helyzet az idősebb generációval?

Tovább is kutakodtam a témában és azt találtam, hogy számos tudományos kutatás foglalkozik/foglalkozott a témával és az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy nemcsak felnőttként, de kifejezetten idősebb korban (50+) is lehet hatékonyan és eredményesen nyelvet tanulni, ugyanis az agy képessége egy nyelv elsajátítására életünk végéig megmarad. Ráadásul az idősebb nyelvtanulók rendelkeznek bizonyos előnyökkel is fiatalabb társaikkal szemben. Amellett hogy korukból adódó élettapasztalatukból is rengeteget profitálhatnak nyelvtanulás során, az idősebb tanulóknak jellemzően a motivációjuk is erősebb, ami meghatározó faktora a sikeres nyelvtanulásnak. Emellett számukra már ritkán külső tényezők (jobb munkahely, magasabb fizetés, külföldi út) okozta kényszer eredménye az új nyelv elsajátításának igénye, ezért jellemzően sokkal pozitívabb és nyitottabb a hozzáállásuk az egész tanulási folyamathoz is.

Mindezeken felül az idősebbek számára számos pozitív hatása is lehet a nyelvtanulásnak, mind kognitív, mind társasági szinten. Bizonyítást nyert, hogy a nyelvtanulás illetve az idegen nyelv aktív használata segít az agy fitten tartásában, tehát hozzájárul a szellemi frissesség megőrzéséhez.
Ezen felül az idősebb nyelvtanulók számára az idegen nyelv egy új csatorna lehet a világ felé. Hiszen aki nyelvet tanul, az előbb-utóbb használni is akarja azt. Így bátrabban vágnak bele beszélgetésekbe, utazásokba és ezáltal kinyílik számukra a világ.

 

Német tanulás otthonról

Videós tananyagainkkal már az alapoknál 100% német környezetbe helyezzük tanulóinkat, magyar nyelvű magyarázatok és fordítások nélkül, ezáltal hatékonyabban tudják elsajátítani a német nyelvet szókincsével és nyelvi szerkezeteivel együtt. Nyelvtani magyarázatok és magoltatás helyett az élő nyelvet tanítjuk, így már a kezdetektől az értésre és a spontán beszéd kialakítására helyezzük a hangsúlyt.

Ha gondolkozol a német nyelv elsajátításán vagy épp szeretnéd felfrissíteni azt, ajánljuk figyelmedbe kezdőknek és újrakezdőknek szóló tananyagcsomagunkat.

A tananyagok MINTÁI komplett leckék is egyben, amelyekkel azonnal ki tudod próbálni, hogy milyen a 100% német, 0% magyar tanulás. Kattints a lenti gombra!