Ha nincs időd németezni …

Szerző: | Cikkek

Nincs időd nyelvet tanulni?

A “Nekem nincs nyelvérzékem” után a második leggyakoribb indok, ami miatt nem vágunk bele a nyelvtanulásba, vagy abbahagyjuk azt, az “Egyszerűen nincs időm nyelvet tanulni”. De valóban megállja a helyét ez a kifogás?

Persze mindenkinek van élete, munkája, feladatai, családja és millió egyéb dolog, ami folyamatosan figyelmet igényel. Ennek ellenére -saját tapasztalat alapján- azt gondolom, hogy ha nagyon akarjuk, napi 30-40 percet még tudunk találni, ha olyan tevékenységről van szó, ami fontos számunkra. Ha nyelvtanulásról van szó, mindig nagyon fontos szerepet játszik tehát az időgazdálkodás kérdése. Ezért összeszedtem néhány hasznos tippet azoknak, akik szeretnének időt szakítani a tanulásra, de ez valamiért mégsem sikerül nekik.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy senkinek az időbeosztását, illetve szokásait nem szeretném kritizálni, olyan tippeket és módszereket gyűjtöttem össze, melyeket saját magam is kipróbáltam és alkalmazok mind a mai napig.

 

1. Gondold végig a napirendedet és keress üresjáratokat, amiket kihasználhatnál!

Hétköznapjaink során számos olyan kis “időrés” van, amelyekben vagy nem csinálunk semmit, vagy jobban belegondolva teljesen felesleges dolgokkal töltjük el az időnket. Ha valóban szeretnél nyelvet tanulni és úgy érzed csak az idő hiányzik mindehhez, érdemes megpróbálni ezeket az “üresjáratokat” számba venni és átcsoportosítani a tanulás számára. Ha egy pár napig figyelemmel követed, mennyi mindent csinálsz, ami igazából fölösleges (telefon céltalan nyomkodása, közösségi oldalak hírfolyamainak görgetése, tv előtt ülés, stb.) és utána számolsz, hogy pontosan mennyi időt töltesz el ezekkel a tevékenységekkel, magad is meg fogsz lepődni, mennyi időt szánhatnál adott esetben a nyelvtanulásra is.

 

2. Tervezés: különítsd el, tartsd be!

Sokat segít, ha (akár egy héttel) előre eltervezed, hogy mikor fogsz németet tanulni és fent tartod magadnak az erre szánt időt. Legyen akár csak heti egy-két alkalom, ha egyszer eldöntötted, hogy bizonyos napokon erre fogsz szánni fél órát, akkor tarts ki az elhatározásod mellett, ne tekintsd a tanulást szükség esetén “feláldozható” tevékenységnek.

 

3. Alakíts ki szokásokat, rutint!

Legyen szó testedzésről, egészséges étkezésről, háztartásról vagy nyelvtanulásról, a rutin kialakítása nagyban segítségedre lehet. Ha hozzászoksz, hogy heti 2-3 alkalommal, bizonyos napokon, bizonyos időpontban fix program a tanulás, akkor egy idő után már nem is lesz kérdés, hogy az adott időben leülsz-e tanulni. Még egy előnye ennek, hogy egy idő után a környezeted is megtanulja tiszteletben tartani, ha éppen nyelvtanulással töltsd az idődet.

 

4. Ne kapj bele mindenbe, csinálj kevesebbet, de azt jól!

Van egy kifejezés a német nyelvben, amit kifejezetten arra az emberre használnak, aki nagyon sok mindent csinál egyszerre és ezért egyrészt soha sincs ideje semmire, másrészt soha semmit nem csinál igazán jól, magas szinten. Az ilyen embert úgy hívják “Hansdampf in allen Gassen”. Ne ess bele abba a hibába, hogy túlvállalod magad! Ne légy Hansfampf in allen Gassen! Inkább csinálj kevesebb dolgot, de azokat válogasd meg és csináld őket szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással.

 

5. Ne halogass!

Nem sok olyan notórius halogató van ezen a világon, mint én, ezért bizton állíthatom, hogy a halogatás nem más, mint egy ördögi kör. Ha nincs kedved valamihez, halogatod. Viszont minél tovább halogatod, annál jobban nyomaszt és annál kevésbé lesz kedved elintézni. És így még tovább halogatod, és így tovább… Ha a tanulás kapcsán csúszol bele egy ilyen körbe, az rendkívül negatív hatással lehet a motivációdra, a tanulási kedvedre és növeli a tanulás közben tapasztalt stressz érzetet is, ami pedig bizonyítottan csökkenti a nyelvtanulás hatékonyságát.

 

6. Adj magadnak időt a pihenésre!

Nem kell minden nap tanulnod, tarts néha szünetet is! A szünet legalább olyan fontos, mint a tanulással töltött idő, ugyanis az agyunk ilyenkor dolgozza fel az új információt.

 

Ha nem erőből akarod végigvinni a nyelvtanulást, hanem az időkímélő, okos nyelvtanulásra szavazol, kattints a lenti gombra.

Német tanulás otthon

Tananyagainkkal nem lesz szükséged napi több órára a tanuláshoz. Videóinkat akár reggeli, vagy délutáni kávéd mellett, egy kényelmes fotelban kucorogva is nézheted és mindössze rendszeres 30-40 perc időráfordítással, otthonod kényelméből is elérhetővé válik számodra a magabiztos nyelvhasználat.