Neked mi a kifogásod?

Szerző: | Cikkek

“Azért nem tanulok németet, mert….” -halljuk gyakran elhangozni a mondatot, melynek második fele általában valamilyen kifogást tartalmaz, hogy miért nem vág bele beszélgetőpartnerünk a nyelvtanulásba, vagy éppen miért hagyott fel a próbálkozással a sokadik sikertelen nekifutás után is. Szeretnék sorba venni most néhányat ezek közül a gyakran emlegetett okok közül a nyelvoktató szemével.

 

“Nincs nyelvérzékem.”

Tagadhatatlan tény, hogy képességeink terén nem vagyunk egyformák. Vannak, akik  nagyon jól kiismerik magukat a számok világában, mások egy szempillantás alatt látnak át komplex logikai problémákat, míg vannak olyanok is, akik ügyesen bánnak a szavakkal és leginkább a betűk és mondatok világában  érzik otthon magukat. Ezekre a képességekre szoktunk a “beállítottság” vagy “affinitás” szavakkal utalni. Ugyanakkor ezek mentén az irányvonalak mentén szép kis skatulyákat is alkotunk magunknak és az ember hajlamos azt hinni, hogy ha valamihez kevesebb természetes affinitással rendelkezik, akkor azt már nem is tudja megtanulni. Pedig ez hatalmas tévedés. Ha adottak a megfelelő feltételek, bárki képes megtanulni egy nyelvet. Ha valaki a német nyelv tanulása folyamán állandóan kudarcélményeket él meg, az nem a nyelvérzék hiányára utal, hanem arra, hogy nem a megfelelő módon próbálja elsajátítani a nyelvet.

 

“Nincs sikerélményem.”

Az eddigiekből értelemszerűen következik a sikerélmény hiánya, mint az egyik fő oka annak, hogy miért adják fel olyan sokan a német tanulást. Mert hát ki akar minden nap nekiülni egy olyan feladatnak, ami nem hogy örömet nem okoz, de az ember a nyelvóra végeztével úgy áll fel az asztaltól, hogy csupán kudarcélményekkel gazdagodott? Ilyenkor a hiba azonban nem önmagunkban, vagy a képességeinkben, hanem a tanulás módjában keresendő. Nyelvtani szabályok és szókincs magolása és gépies alkalmazása, valamint az orrvérzésig gyakoroltatott írásos feladatok helyett a fő hangsúlynak a célnyelvi környezet megteremtésén kell lennie. Egy nyelv készség szintű elsajátítása ugyanis csak akkor megy végbe, ha a tanuló rengeteg értett célnyelvi közlésnek van kitéve. Amikor ez megvalósul, akkor viszont a tanuló azt fogja tapasztalni, hogy a német nyelv elsajátítása stressztől és kudarcélményektől mentesen, szinte spontán folyamatként zajlik le.

 

“Nincs rá időm.”

A Magyarországon gyakorlatban levő, szókincs- és szabálytanulós módszer valóban rengeteg időt igényel, mivel egyáltalán nem hatékony. Azon túl, hogy maga a tanulási folyamat is rengeteg időt felemészt, az így tanultakat ráadásul újra és újra kell ismételni, mivel elsajátítás híján nem tárolódnak el a hosszútávú memóriánkban.

A megfelelő módszerrel azonban sokkal kevesebb idő ráfordításával is képesek lehetünk megtanulni egy nyelvet. Napi több óra helyett elég csak naponta 30-40 percet rászánni a német nyelvre, mert ha ebben a bő fél órában egynyelvű tanulói környezetben, koncentrált figyelemmel tanulunk, eredményesek leszünk annak ellenére, hogy nem töltöttünk hosszú órákat új szavak vagy mondatszerkezetek bemagolásával.

 

“Nincs lehetőségem eljárni egy nyelviskolába/nyelvtanárhoz.”

Az internet korában már nem jelenthet problémát, ha nem jutunk el hetente kétszer a nyelviskolába, mert nem tudjuk kire bízni a gyerkőcöket, vagy éppen későn érünk haza a munkából. Német kurzusok és videók, nyelvoktató applikációk, filmek, hangoskönyvek, podcastok tömegei állnak rendelkezésünkre az online térben. Tehát el se kell hagynunk otthonunk kényelmét, elég csak leülnünk kényelmesen a fotelba, elővenni a telefont vagy a számítógépet és máris megnyílik előttünk a nyelvtanulási lehetőségek végtelen tárháza. Csak tudnunk kell, mi alapján válasszunk közülük. Mindig tartsuk szem előtt, hogy nyelvi elsajátítás csak egynyelvű anyagok által történhet, tehát kerülni kell a német nyelvet magyarul magyarázó, valamint a szókincset- és vagy nyelvtani szabályokat mechanikusan magoltató oldalakat!

 

Nincs több kifogás!

A fenti pontok alapján az hiszem bátran kijelenthetjük, hogy ma már szinte bárki számára elérhetőek és megteremthetőek a körülmények az eredményes nyelvtanuláshoz. Online elérhető videós tananyagainkkal ehhez szeretnénk megadni a fő csapásvonalat. Tananyagaink egymásra épülő, teljes értékű anyagok, amelyek elvezetik a tanulóinkat a spontán, nyelvi blokk nélküli kommunikációhoz. A stresszmentes, értett német nyelvű környezet biztosítása által pedig magát a tanulási folyamatot is szórakoztatóvá és élvezetessé tesszük tanulóink számára.

Főzz le hát egy finom kávét, keress magadnak egy nyugis sarkot és irány tanulni!

 

Idődet kímélő, hatékony nyelvtanulásért kattints a gombra: